DUKE U NGARKUAR

Shkruaj për të kërkuar

Beauty & Health Lifestyle

Pagjumësia në situatë pandemie. Problemet që mund të keni

Shpërndaje

Nga Suela Kalaja – Psikologe Klinike

Miliona njerëz në mbarë botën flenë keq ose dobët. Pasojat shëndetësore janë shqetësimet gjate natës. Gjumi jo adekuat në sasi ose cilësi vijon: me miliona njerëz në botë që vuajnë prej tij. Pasojat shëndetësore dihen prej kohësh. Një problem që po merr rëndësi për sa i përket shëndetit publik, ka të bëjë me cilësinë e gjumit. Më shumë se një në tre të rritur vuan nga çrregullime të gjumit, dhe siç tregohet në një studim të kryer në Oxford University Press, kjo mund të ketë pasoja të rënda ekonomike. Përveç kësaj, gjumi i papërshtatshëm u konstatua se shoqërohet me disa probleme: duke ulur vëmendjen; vështirësi për të qëndruar të përqendruar; motivim i zvogëluar; ngatërrim; irritim; përpunimi dhe gjykimi i ngadaltë dhe i dëmtuar i informacionit; ulje në kohën e reagimit; indiferencë dhe humbje të empatisë; rreziku i sulmeve në zemër, goditje në tru, hipertension, mbipesha, diabeti dhe depresioni.

Gjumë jo adekuat: pasojat ekonomike

Studiuesit janë përpjekur të llogaritin në aspektin psiko/ekonomik pasojat që gjumi i papërshtatshëm mund të shkaktojë. Baza e të dhënave kombëtare dhe të dhënat e intervistave janë analizuar, në mënyrë që kostot financiare dhe jo-financiare të mund të vlerësohen.Kostot e konsideruara : kostot financiare të lidhura me kujdesin shëndetësor, kujdesin jo-shëndetësor, humbjet e produktivitetit, aksidentet rrugore, humbjen e lehtësimit tatimor dhe pagesa tatimore, kostot jo financiare lidhur me humbjen e mirëqenies.Studiuesit besojnë se problemet me gjumin gjithashtu meritojnë një vëmendje të tillë dhe raportojnë: Ne jemi në mes të një epidemie mbarëbotërore të gjumit të pamjaftueshëm … si dhe duke pasur një efekt në mirëqenien tonë, ajo ka një ndikim të madh në ekonominë e vendit. Problemi duhet të adresohet përmes arsimit, rregulloreve dhe nismave të tjera për të dhënë përfitime thelbësore në drejtim të shëndetit dhe ekonomisë.Ne refuzojme te pranojme friken e ndaj s’flemë…!

Pagjumësia në situatë pandemie. Problemet që mund të keni 1

Suela Kalaja – Psikologe Klinike

Refuzimi është një mekanizëm arkaik mbrojtës, që është i pranishëm që në moshë të re, i cili pasqyron mirë mendimin magjik , sipas të cilëve mosmarrëveshja e një realiteti të padëshiruar korrespondon me eliminimin e tij. Përballë një realiteti që duket “i tepërt” në lidhje me aftësinë e tij të përpunimit, në disa raste, mekanizmi vetë-mbrojtës në dispozicion të mendjes njerëzore për të mbrojtur veten duke refuzuar shumë ndjenja të pakëndshme dhe të dhimbshme mund të drejtohet.

Termi fobi tregon një frikë iracionale dhe të vazhdueshme që rezulton të jetë disproporcionale për diçka; edhe pse konsiderohet “e paarsyeshme” nuk mund të mbizotërohet, dhe detyron një sjellje që synon të shmangë ose maskojë situatën e frikës e pagjujmesia është e pjesë e saj.Meqenëse informacioni ndryshon shumë shpejt, duhet të azhornohemi vazhdimisht, si terapiste, në lidhje me karakteristikat e koronavirusit; jini të informuar për numrin e çështjeve . Kemi nevojë për këtë lloj analize të të dhënave që të jemi në gjendje të përfaqësojme një bazë të sigurt për pacientin apo vetveten. Unë gjithmonë dua të jem  pjesë dhe të kem një fokus specifik në komunitetin tim. Në një kohë të shkurtër termi me të cilin përcaktohet armiku i padukshëm ka ndryshuar: Ne të gjithë mund të behemi bartës të virusit: situata shëndetësore e urgjencës është reale. Covid-19, në të vërtetë, vazhdon të mbajë në presion Shqiperinë dhe pjesën tjetër të botës. Duket se po dëshmon një garë kundër kohës që aktualisht duket të jetë e pandalshme.

 

 

Lër një Koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *