DUKE U NGARKUAR

Shkruaj për të kërkuar

Star Tourism

BUNA, mes mrekullisë së natyrës dhe turizmit të përgjegjshëm

Shpërndaje

Nga Fatima Gorezi

Lumi Buna ndodhet segmentin fundor jugperëndimor të kufirit shqiptaro-malazez. Ky lumë buron nga Liqeni i Shkodrës, fare pranë qytetit të Shkodrës, ndërmjet kodrës së Kalasë Rozafa dhe Malit të Taraboshit, bashkohet me Drinin dhe derdhet në Adriatik, në plazhin e Velipojës.

E pagëzuar si Amazona e Shqipërisë, lumi Buna dallohet për një faunë dhe florë të pasur dhe është një destinacion turistik i jashtëzakonshëm i kryeqendrës së Veriut. Pak ditë më parë “Mandarina Project”  realizoi një udhëtim turistik me një grup gazetarësh vendas në lumin Buna, me dëshirën dhe nxitjen për të promovuar e eksploruar zonat përreth lumit Buna në kuadër të një fushatë ndërgjegjësuese dhe edukuese për zhvillimin e një turizmi eko dhe të përgjegjshëm. Disa në varka dhe disa duke pedaluar mbi paddle board-et e rreshtuara, gazetarët e nisën udhëtimin nga Shiroka drejt Bunës.

EDU BUNËN, lindi si një nevojë dhe dëshirë e promovimit të Bunës si destinacion, të pasqyrojë bukuritë e rralla natyrore që kjo zonë ofron, t’ju prezantojë me destinacionet më të bukura të saj. Por, ky projekt është shumë më i gjerë se vetëm promovimi i turizmit. EDU BUNËN në thelb të tij synon të edukojë, të udhëheqë vizitorin potencial drejt aktiviteteve eko-miqësore të zonës, të përfshijë dhe të edukojë industrinë promovuese si dhe të ofrojë një ofertë ekoturistike atraktive për turistët vendas e të huaj.

Për këtë arsye promovohen aktivitete që krijojnë të ardhura në lidhje me zhvillimin e qëndrueshëm të komunitetit lokal, të cilët ofrojnë shërbime dhe produkte në zonë. Duke u nisur nga kjo, pjesë e aktiviteteve të EDU BUNËN në faza të ndryshme të tij janë komunitetet lokale të synuara, operatorët turistikë, institucionet qeveritare, krijuesit etj, secili duke kontribuar në ngritjen e vetëdijes ndaj turistëve dhe publikut të gjerë.

BUNA, mes mrekullisë së natyrës dhe turizmit të përgjegjshëm 1EDU BUNËN nis me një fushatë të gjerë komunikimi edukuese, për të rritur ndërgjegjësimin lidhur me ekoturizmin, aktivitetet e tij dhe mundësitë për zhvillimin e tij në Zonën e Mbrojtur. Për këtë qëllim u krijua edhe harta turistike me aktivitetetet e mundshme turistike për të nxitur vizitorët, por edhe vendasit të vizitojnë sa më shumë atraksione përgjatë lumit Buna.

Fokusi kryesor i komunikimit të EDU BUNËN është promovimi i vendeve, kulinarisë, historisë, sporteve dhe aktiviteteve që mund të shijoni në Bunë nga peshkimi sportiv, shëtitje, biking, hiking, birdwatching apo edhe shëtitje me varka përgjatë lumit Buna. Promovimi i aktiviteteve është i pandashëm edhe me promovimin e  produkteve agrokulturore dhe produkteve të trashëgimisë kulturore të zonës.

Të shikosh natyrën nga rrjedha e lumit Buna është totalisht gjë tjetër, ndaj jua sugjerojmë të gjithëve për ta shijuar si një eksperiencë unike.

EDU BUNËN është një projekt i Mandarina Project, një ide origjinale e themeluesit z.Entoni Jubani. Mandarina Project organizatë e cila operon prej më shumë se 18 vitesh në Shqipëri me projekte gjithnjë inovative dhe gjurmëlënëse në fushën e promovimit të territorit, natyrës, artit, sportit dhe turizmit në të gjithë territorin e Shqipërisë.

 

 

Lër një Koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *