DUKE U NGARKUAR

Shkruaj për të kërkuar

Art & Culture Star Inspiration

Disa fakte që duhet të dini për Tiziano Vecelli

Shpërndaje

Tiziano Vecelli I njohur ne Anglisht si “Titian” ishte nje Piktor Italian I periudhes se Rilindjes  (1447-1576)  dhe njihet si nje nga piktoret me te njohur te shekullit te 16 –te.

Ai ishte I suksesshem qe ne fillimet e karrieres se  tij, me nje game te  gjere punimesh si portrete,peisazhe,objekte mitologjike dhe fetare.Metodat e tij te piktures sidomos ne perdorimin e ngjyrave frymezuan dhe paten influence jo vetem ne periudhen e Rilindjes  Italiane por edhe te disa breza artistesh te Artit Perendimor.

Kuriozitete nga jeta e Tiziano Vecelli

  • Në rininë e hershme Ticiani ishte në një shtëpi për të fjetur. E futën në një kënd poshtë shkallëve, ku u shtri mbi bar. Me ngjyrat që kishte ashtu në gjysmerrësirë nisi të pikturojë në mur një zjarr të bukur me flakë dhe tym. Kur u ngrit i zoti i shtëpisë në mëngjes hapi portën dhe iu duk se po i digjej shtëpia.
  • Ticiani, kërkoi të hante në një pijetore. Në fillim i vunë tryezë përpara, por dyshuan se mos ishte pa para në xhep, sepse ishte veshur keq. Aty nuk i sollën as edhe një copë bukë.Atëherë ai nxori penelat dhe ngjyrat, dhe pikturoi një tryezë të shtruar me të ngrëna dhe me një shishe me verë të kuqe.Të habitur prej pikturës së bukur ia dhanë darken dhurate.

Shprehje të papërsëritshme nga Tiziano Vecelli

  • Arti eshte me I forte se Natyra
  • Une mendoj qe kam filluar te mesoj dicka nga piktura.
  • Nuk jane ngjyrat e forta, por piktura e mire qe I ben personazhet e bukura.
  • Ai qe improvizon nuk do te beje asnjehere nje linje perfekte te poezise.
  • Nga eksperienca e te shkuares njerezit e se tashmes duhet te sillen me maturi, ne menyre qe mos te rrezikojne te ardhmen.

Më poshtë do te gjeni nje galeri me pikturat  e tij më të njohura:

Disa fakte që duhet të dini për Tiziano Vecelli 1Disa fakte që duhet të dini për Tiziano Vecelli 2Disa fakte që duhet të dini për Tiziano Vecelli 3Disa fakte që duhet të dini për Tiziano Vecelli 4Disa fakte që duhet të dini për Tiziano Vecelli 5 Disa fakte që duhet të dini për Tiziano Vecelli 6Disa fakte që duhet të dini për Tiziano Vecelli 7Disa fakte që duhet të dini për Tiziano Vecelli 8

                                                                                                                    

Lër një Koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *