DUKE U NGARKUAR

Shkruaj për të kërkuar

Lifestyle

Duke reflektuar 20 vjet të Pazarit të Pushimeve dhe Rritja e Ndihmës së Komunitetit

Shpërndaje

Nga Claudia Janiszewski

Presidente – Themeluese
OSAAB – Programi i Djepit të Engjëjve
www.osaab.org

OSAAB është krijuar në Korrik të vitit 1996 me misionin për të ofruar mbështetje për foshnjat e braktisura ndërsa ata janë në maternitetin nr. 1 të Tiranës, i cili tani quhet Materniteti Mbretëresha Geraldinë. Në dhjetor të vitit 2000, u mbajt Pazari i parë OSAAB për të mbledhur fonde të cilat do të siguronin që foshnjat të vazhdojnë të marrin kujdesin gjatë vitit të ardhshëm. 

Në atë kohë, në Tiranë kishte pak evente për mbledhjen e fondeve që mbështesnin kauza sociale. Sektori i OJQ-ve ishte në fillimet e tij. Ndërmarrjet shoqërore ishin inekzistente. Kishte gjithashtu mungesë të artikujve që mund të bliheshin në tregjet e festave. Nuk kishte nga këto dekorimet dhe dritat e mrekullueshme, siç shihni tani në rrugë. “Santa Claus” (Babagjyshi i Vitit të Ri – e njëjta veshje për përfaqësimë të ndryshme – Krishtlindje dhe Viti i Ri) sapo bëhej realitet për fëmijët kur e shihnin atë në shfaqjet dhe reklamat e huaja të reja.  Një Santa “i vërtetë dhe i prekshëm” në Pazar i mbuloi ata me gëzim! Kudo ku ai shkonte, një turmë fëmijësh e ndiqnin duke bërtitur “Plako Plako”. Santa nuk kishte opsione për të bërë pushime të shkurtra.. Turmat e fëmijëve ishin shumë të mëdha. Më kujtohet gjallërisht fytyra e një djali të vogël që dukej sikur do të shpërthente nga emocioni. Santa ishte i rraskapitur në fund të ditës.

Për një amerikane që normalisht i pëlqen të dekorojë shtëpinë e saj dhe të krijojë një mjedis festiv Krishtlindjesh, Krishtlindjet ishin pak të zymta në rrugët e Tiranës në mesin e viteve ’90. Pazari siguroi një burim për të huajt që jetojnë në Tiranë që të provojnë shpirtin e festave, Santa Klausin dhe gjithçka tjetër. Të gjithë ne sapo kishim dalë nga dy evakuime në vitet e kaluara (1997 dhe 1998). Ishte një frymë me ajër të pastër. Filloi si një mbledhës fondesh për foshnjat por me kalimin e viteve ka evoluar në një platformë të shkëlqyeshme për JOF-të e tjera, ndërmarrjet shoqërore, artistët vendas, shkollat, bizneset e vogla, etj., për të shfaqur punën e tyre dhe për të fituar shikueshmëri, vetëdije dhe mbështetje. Është një mundësi e mrekullueshme për të bërë “blerje në një ndalesë” për të blerë disa sende me të vërtetë të shkëlqyera në vend, si dhe për të mbështetur disa kauza të mrekullueshme. Me kalimin e viteve, Pazari është bërë një ngjarje e pritshme në Tiranë. Është fillimi i sezonit të festave si për të huajt ashtu edhe për shqiptarët. Pazari nuk ka një përqendrim fetar, por feston tërë sezonin e festave dhe frymën e të qenurit me miqtë dhe familjen.

Duke reflektuar 20 vjet të Pazarit të Pushimeve dhe Rritja e Ndihmës së Komunitetit 1

Pazari përbëhet nga mbi 50 shitës që përfaqësojnë OJQ, biznese të vogla, ndërmarrje shoqërore, artistë lokalë dhe shkolla ndërkombëtare. Secili paguan një tarifë prej 5,000 -10,000 lekë në varësi të madhësisë së hapësirës që shfrytëzojnë. 100% e tarifave të shitësve të mbledhura nga OSAAB përdoren për të siguruar mbështetje të vazhdueshme për foshnjat e braktisura në Vitin e Ri të ardhshëm. Shitësit mbajnë të gjitha të ardhurat që fitojnë përmes shitjeve në Pazar. 

Një nga përfitimet më të mëdha të Pazarit është rritja e vullnetarëve dhe dhurimet me artikuj që marrim pas Pazarit. Njerëzit mësojnë për misionin tonë në Pazar dhe bëjnë hapa përpara për të ndihmuar dhe siguruar mbështetje dhe furnizime për foshnjat me sendet e përditshme si qumësht formulë, pelena, detergjent larës, letra të lagura, etj., Është një ndryshim kaq i bukur dhe i mrekullueshëm i qëndrimit ndaj vullnetarizmit në krahasim me vitet 1990. Kjo për mua është gjëja për të cilën jam më krenare kur shoh këto ndryshime në Shqipëri. Gatishmëria që kanë njerëzit të përfshihen, të kushtojnë kohën e tyre dhe t’ia shpërblejnë komunitetit të tyre. Më bën të ndjehem si një mama krenare !! Kismet Motra, Kismet! 

 

Lër një Koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *