DUKE U NGARKUAR

Shkruaj për të kërkuar

Lifestyle Uncategorized

E dinit përbërjen e maskave antiCOVID-19?

Shpërndaje

Ka nga ata që përdorin letër pergamene, nga ata që përdorin garza apo edhe letër kuzhine.

”Interneti është plot me ide ekstravagante për të bërë maska në shtëpi, por nevojiten të krijohen mjete vërtet të dobishme, duhen respektuar indikacione të caktuara”, thekson Claudio Galbiati, president i sektorit të Sigurisë i cili në Confindustria përfaqëson prodhuesit dhe shpërndarësit e pajisjeve mbrojtëse.

Maska të bëra vetë

”Maskat e bëra vetë nuk na mbrojnë nga koronavirusi, por ato mund të veprojnë si një pengesë për të parandaluar përdoruesin nga përhapja e infeksionit: në një mënyrë ato imitojnë maskat ​​kirurgjikale, por kanë një funksionalitet shumë më të kufizuar sepse nuk ngjiten mirë në fytyrë dhe ajri kalon lehtë nga skajet”, thotë eksperti.

Maska kirurgjikale

Maskat kirurgjikale përbëhen nga 2 ose 3 shtresa pëlhure jo të endura (në fibra poliesteri ose polipropileni) që filtrojnë ajrin në dalje dhe mbrojnë nga spërkatjet e lëngshme, të tilla si pështyma e lëshuar gjatë kollitjes ose teshtimat.

Maska Ffp2 dhe Ffp3+-

Një efektshmëri krejtësisht e ndryshme ndodhet në maskat Ffp2 dhe Ffp3 të destinuara për personelin e kujdesit shëndetësor.

“Ato janë bërë me tre shtresa pëlhure të endura me dendësi të ndryshme. Shtresa e jashtme mbron nga papastërtia e trashë, shtresa e mesme filtron ndërsa shtresa e brendshme formon maskën dhe mbron filtrin nga lagështia e frymëmarrjes”, specifikon eksperti.

Maskë Ffp2

Shtresa e filtrit ka mbi të gjitha një efekt mekanik, sepse e bën kalimin e ajrit të përdredhur duke bllokuar hyrjen e grimcave më të mëdha, me diametër deri në 10 mikronë; por sekreti i saj i vërtetë qëndron në të paturit e një ngarkese elektrostatike, e cila tërheq dhe ruan grimca më të vogla se 5 mikronë.

Maskë Ffp3 me valvul për dalje

Kjo lloj maske mbetet e qëndrueshme me kalimin e kohës dhe zakonisht zgjat nga 3 deri në 5 vjet.

“Sidoqoftë, maska ​​duhet të zëvendësohet pas një kohe të caktuar të përdorimit sepse humbet aderimin e saj në fytyrë”, rekomandon Galbiati.

Ffp2 filtron mbi 92% të grimcave të pezulluara në ajër, ndërsa Ffp3 arrin vlera të barabarta ose më të mëdha se 98%.

“Ekzistojnë gjithashtu maska ​​Ffp2 dhe Ffp3 që kanë një valvul për të lehtësuar nxjerrjen: të dizajnuara për ata që punojnë në vendet e ndërtimit, ato mund të jenë të rrezikshme nëse vishen nga njerëz të infektuar, sepse nuk filtrojnë ajrin dalës”, nënvizon eksperti.

Maska gome me filtra të këmbyeshëm

Një kapitull i veçantë për “gjysmëmaskat e bëra prej gome silikoni që mund të lahen, në të cilën mund të montohen filtra të këmbyeshëm: aq efektiv sa Ffp2 dhe Ffp3 tradicional.

Ne po zhvillojmë një protokoll për të dezinfektuar filtrat gjithashtu, me ekspozim në 70 gradë për 30 minuta”, përfundoi Galbiati

E dinit përbërjen e maskave antiCOVID-19? 1

E dinit përbërjen e maskave antiCOVID-19? 2

E dinit përbërjen e maskave antiCOVID-19? 3

Lër një Koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *