DUKE U NGARKUAR

Shkruaj për të kërkuar

Lifestyle

Psikologia Suela Kalaja : Çfarë është një çrregullim ankthi gjatë një situate izolimi

Shpërndaje

Hej njerëz s’duhet që të trembemi….Si të gjitha emocionet, ankthi nuk është jofunksional në vetvete por përkundrazi, është i domosdoshëm për mbijetesë, pasi sinjalizon perceptimin subjektiv të një kërcënimi të afërt për objektiva të rëndësishme që duam të ndjekim ose për sigurinë tonë fizike.

A është ankthi një sëmundje apo pasojë e kësaj sëmundjeje koronavirus? Mbivlerësimi i rrezikut ose nënvlerësimi i aftësisë për të përballuar atë, kontribuojnë në rritjen e simptomave të ankthit, të cilat, nga ana tjetër, bëhen burim kërcënimi për individin që i përjeton ato. Ankthi bëhet një patologji kur personi zbaton një seri sjelljesh, siç janë shmangiet, ritualet e kontrollit, etj., Të tilla që të komprometojnë cilësinë e jetës së personit. Shumica e individëve me probleme ankthi ankohen për një listë të madhe të ndjesive dhe sëmundjeve të tilla si: palpitacionet, takikardia, djersitja e tepërt, ndjenja e mbytjes, dhimbja ose shqetësimi në gjoks, ndjenjat e kërcitjes dhe / ose ligështimit.

Kur gjendja e ankthit është veçanërisht e fortë dhe e zgjatur me kalimin e kohës mund të shkaktojë, siç mund ta imagjinoni, një kompromis pothuajse të plotë të jetës së marrëdhënies dhe autonomisë.

Psikologia Suela Kalaja : Çfarë është një çrregullim ankthi gjatë një situate izolimi 1

Suela Kalaja – Psikologe Klinike

Ankthi zakonisht quhet një frikë pa objekt. Më shumë në rëndësinë e ngjarjes dhe se shpesh si tek ngjarjet negative që na paraqet jeta nuk janë pasojë e të qenit i papërshtatshëm. Për më tepër, të duash të kontrollosh me çdo kusht vetëm na jep dëshmi se ne nuk jemi në gjendje të kontrollojmë dhe kjo aktivizon një rreth të mbrapshtë: pasi unë jam i dobët duhet të kontrolloj, aq më vigjilent dhe të kujdesshëm kam kontrollin e gjithçkaje rreth meje dhe aq më shumë vërej se nuk mund të kontrolloj gjithçka, informacioni që marr nga dështimi për të kontrolluar ka forcuar idenë time themelore, atë të të qenit i dobët / i papërshtatshëm. Personi që vuan nga çrregullimi i ankthit ka një vështirësi në përpunimin e informacionit. Në personin që vuan nga çrregullimi i ankthit, siç u përmend tashmë, ekziston një tendencë për të mbivlerësuar rrezikun dhe të nënvlerësojë aftësinë e tij për t’u përballur me të. Perceptime të tilla aktivizojnë të ashtuquajturat “modele rreziku”. Pas aktivizimit të vlerësimit të rrezikut, krijohet një rreth tjetër i mbrapshtë i cili forcon shfaqjet e ankthit. Simptomat e ankthit janë vetë burim kërcënimi. Ato mund të kushtëzojnë sjelljen e individit dhe interpretohen si shenja të ekzistencës së një çrregullimi serioz fizik ose psikologjik. Këto efekte rrisin ndjenjën e prekshme tek Njeriu.

Hej Njerëz ,s’duhet që të mposhtemi…!

 

 

1 Koment

  1. Dritan 26 Mars, 2020

    Shum sqarues bravo

    Përgjigjiuni

Lër një Koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *