DUKE U NGARKUAR

Shkruaj për të kërkuar

Star Living

Katër gjëra më të rëndësishme për suksesin sesa inteligjenca

Shpërndaje

Psikologia Angela Duckworth beson se inteligjenca nuk është aq e rëndësishme për suksesin, sa diçka krejtësisht e ndryshme dhe e papritur, të cilën ajo e quan “qëndrueshmëri”.

Ajo kaloi vite duke studiuar njerëz dhe zbuloi se thënia e vjetër – puna e madhe gjithmonë do të fitojë talent nëse nuk punojmë për të – është e vërtetë.

“Është ky kombinim i pasionit dhe këmbënguljes që i bën njerëzit e suksesshëm të suksesshëm. Me fjalë të tjera, ata kishin qëndrueshmëri”, pohon ajo.

Përveç këmbënguljes dhe punës së palodhur, pasioni dhe udhëtimi drejt suksesit janë po aq të rëndësishëm, transmeton KP.

“Edhe pse njerëzit të cilët janë sot të suksesshëm më parë u duhej të bënin disa gjëra që ishin të mërzitshme ose zhgënjyese, madje edhe të dhimbshme, nuk u shkoi ndërmend të hiqnin dorë. Pasioni i tyre ishte më i fortë. Talenti në fakt i referohet shpejtësisë me të cilën aftësitë tona përmirësohen kur bëjmë një sasi të caktuar përpjekjesh për to. Suksesi vjen kur merrni aftësitë tuaja të lindura dhe i përdorni ato”, shpjegon Duckworth.

Në fakt, ajo beson se puna e palodhur është dy herë më e rëndësishme se talenti dhe aftësia.

“Shumë njerëz përdorin fjalën gjeni për një person që ka një dhuratë intelektuale që është shumë më e madhe se ajo që shumica e njerëzve kanë në atë fushë – qoftë kjo matematikë, muzikë apo diçka tjetër. Dhe për shkak të asaj aftësie të lindur, ajo do të errësojë shumicën prej nesh. Unë dua ta përkufizoj gjenialitetin si një arritje që nuk u arrit pa asnjë përpjekje, por si diçka që e meritonim, pavarësisht se si e meritonim atë, është diçka që ju e arritët vetë, dhe nuk e morët”, pohon ajo.

Duckworth thotë se njerëzit e tillë kanë katër tipare me bollëk – interes, ushtrim, qëllim dhe shpresë.

 

Lër një Koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *