DUKE U NGARKUAR

Shkruaj për të kërkuar

Art & Culture

Kryeveprat e pasurisë shpirtërore shqiptare për t’u kandiduar në UNESCO

Shpërndaje

Këshilli Kombëtar i Trashëgimisë Kulturore Jomateriale në Shqipëri, vendosi shtimin e listës së pasurisë shpirtërore, që merret në mbrojtje nga shteti.

Ministrja e Kulturës e Shqipërisë, Elva Margariti, bën të ditur se listës për t’u mbrojtur nga shteti i janë shtuar “Kcimi i bjeshkës me tupan i Tropojës”, “Rituali i lashtë i shtegëtimit të bagëtive”, “Xhubleta si teknologji dhe dijebërje artizanale unikale dhe format e përdorimit të saj”, “Kcimi i Logut”, “Eposi i Kreshnikëve i kënduar dhe shoqëruar me lahutë”, etj.

Margariti shprehet se këto janë të denja për t’u kandiduar edhe si “Kryevepra të trashëgimisë shpirtërore të njerëzimit”, nën mbrojtjen e UNESCO-s.

Sipas saj, tashmë po punohet për plotësimin e dosjeve, në mënyrë që të mund të kapen afatet e kandidimit.

“Populli ynë ka një traditë mjaft të pasur në këngë, valle, doke, zakone, zejtari…, të cilat në epokën e vrullshme të globalizimit dhe teknologjisë rrezikojnë të zhduken. Por pikërisht, këtë të fundit, ne do ta shfrytëzojmë për të ruajtur traditën, ta mbledhim, ta regjistrojmë, digjitalizojmë, ta bëjmë të aksesueshme për studiuesit, por mbi të gjitha, t’ua përcjellim brezave”, deklaron Margariti.

Lër një Koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *