DUKE U NGARKUAR

Shkruaj për të kërkuar

Lifestyle

Përfitimet Psikologjike të Pushimeve

Shpërndaje

Nga Shila Reçi

Pse është e rëndësishme të kalojmë disa ditë relaksuese në shoqërinë e familjes apo miqve tanë…?
Pasi kemi punuar gjatë gjithë vitit, është shumë e domosdoshme për këdo të shkëputet për disa ditë nga rutina dhe nga të gjitha obligimet e përditshme dhe t’i dedikojë vetes disa ditë relaksuese.Alternativat e pushimeve sigurisht janë të shumta. Mund t’i kaloni ditët e nxehta në det apo dhe mund të zgjidhni të eksploroni vendet malore. E rëndësishme është të kaloni disa ditë me familjen dhe me shoqërinë. Kjo pasi pushimet kanë një
rëndësi shumë të madhe në mirëqenien tonë psikologjike dhe mendore, si dhe në të gjitha aspektet e tjera. Pushimi përgjithësisht konsiderohet të jetë burim i lumturisë dhe i domosdoshëm për cilësinë e jetës. Por çfarë thotë psikologjia për përfitimet që na japin pushimet?

Disa studime epidemiologjike tregojnë se marrja e pushimeve të rregullta zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, sulmet në zemër dhe vdekjen e parakohshme koronare.Studime të tjera kanë treguar se njerëzit raportojnë rritje të energjisë, ndjenjat e rritura të kënaqësisë së jetës dhe kanë më pak ankesa të përgjithshme shëndetësore pas marrjes së një pushimi.Pushimet janë një mundësi për te ushqyer lidhjet familjare dhe
ato shoqërore. Sipas një reviste mjekësore në Amerike, gratë të cilat  pushonin më tepër gjatë vitit ishin edhe ato që raportonin edhe kënaqësi të lartë në martesat e tyre. Psikoterapistet theksojnë se pushimet janë të shëndetshme edhe për fëmijët. Pervec lumturisë dhe kënaqësisë, gjatë pushimeve fëmijët ekspozohen me vende të reja gjeografike, kultura, tradita, gatime të reja dhe eksperienca të cilat zgjerojnë horizontet.

Mungesa e pushimeve mund të shqetësojë shëndetin tuaj fizik dhe mendor. Me poshtë janë listuar disa përfitime bazë të pushimeve :

Reduktojne StreSin

Espertet kanë vërejtur se 80% e të punësuarve janë te stresuar në punë dhe 70% e udhëtimeve të tyre te rekomanduara nga personeli i kujdesit shëndetësor janë për shkak të kushteve të lidhura me stresin. Studimet kanë treguar se marrja e një pushimi ndihmon në ruajtjen e shëndetit të mirë emocional .

Rrisin Kreativitetin

Marrja e një pushimi rrit kreativitetin
Nje ndryshim i ritmit i lejon njerëzit ta shohin jetën e tyre të përditshme ndryshe. Njerëzit përjetojnë të menduarit më të qartë, si dhe rriten në mënyrë kreative pas shkëputjes nga mjedisi i tyre i punës për një periudhë të qëndrueshme kohore.

Nxisin StaBilitetin Emocional

Shumë kohë në zyrë (nëse punoni orë të gjata ose refuzoni të bëni pushime) mund t’ju lënë ndjenjë të frustruar. Megjithate, largimi nga ajo mund të shmangë potencialin për shpërthime të papërshtatshme.

Rrisin Vetebesimin

Shumë studiues kanë vënë në dukje
se njerëzit kthehen nga një pushim me ndjenjën e ripërtërirë të vetes.Ata rifreskohen dhe tentojnë t’i qasen projekteve me më shumë energji, duke zgjedhur që t’i trajtojnë me kujdes.

Permiresojne Inteligjencen tuaj

Trupi i njeriut rrezikon joproduktivitetin; kur njerëzit e injorojnë ciklin e tyre të natyrshëm të vigjilencës dhe lodhjes. Here pas here trupi dhe truri kanë nevojë për qetësi në mënyrë që të ndjehen si të rilindur.

Permiresojne Humorin

Marrja e një pushimi duke u shkëputur nga afatet dhe mjediset me presion të lartë lufton stresin, e bën të shkëputemi nga gjendja nervoze dhe e shqetësuar e me ankth duke kaluar në një gjendje më të qetë dhe të relaksuar.

Përfitimet Psikologjike të Pushimeve 1

Mbrojne Shëndetin Fizik

Pushimet ndihmojnë për të mbajtur trupin tuaj
të shëndetshëm.Eshte vërtetuar se stresi i vazhdueshëm, ose kronik, mund të kompromentojë rëndë funksionin trupor dhe mund të bëhet shkaku ose fillesa e disa sëmundjeve.

Forcojne Marredheniet Familjare

Koha e kaluar me një partner ose anëtarë të familjes gjatë pushimeve ju lejon të lidheni me këta njerëz në mënyra që tejkalojnë diskutimet e zakonshme. Ekspertet kanë zbuluar se koha së bashku ndërton lidhje personale dhe rrit lidhshmërinë familjare.

Ju Mund të Frymëzoheni në Menyra të Reja.

Eksplorimi i një zone të re mund të jetë vetëm ajo që ju nevojitet për t’u larguar nga hobi juaj i zakonshëm dhe të zbuloni diçka të ndryshme. Ju nuk e dini se kur do te vije frymëzimi, por sigurisht nuk do të gjendet kur jeni të angazhuar në të njëjtin ambient dhe duke parë të njëjtat fytyra për vite me radhë pa pushime.

 

 

Lër një Koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *