DUKE U NGARKUAR

Shkruaj për të kërkuar

Lifestyle

Psikologia Suela Kalaja: Frika e humbjes së jetës…mënyrat si ta kaloni këtë gjendje

Shpërndaje

“Frika nga humbja e jetës më ngjall  ankth që rritet, më duket sikur çmendem …Sa herë që nuk ndjehem mirë ose ndjej ndonjë dhimbje, fillon frika nga humbja e jetës sime ose të të afërmve të mi dhe vrapoj me mendimin te mjeku .Unë mendoj për të vazhdimisht dhe çfarëdo që të bëjë, humbet në kuptimin se pse duhet të ketë kaq shumë humbje jetësh!  Edhe duke parë një lule të tharë, më bën të mendoj se një ditë ajo duhet të vdes dhe kjo ide më bën të tmerrohem “

Frika nga vdekja është një gjendje ekzistenciale që bashkon të gjithë qeniet njerëzore në një farë mase, por mund të bëhet një çrregullim i vërtetë psikologjik që shkakton vuajtje të forta dhe komprometon cilësinë e jetës, duke ju penguar të jetoni, angazhoheni, bëni zgjedhje, të shijoni të tashmen.

Mund të jetë një mendim shqetësues dhe i vetëdijshëm për vdekjen, ose kjo frikë mund të fshihet pas simptomave të tjera. Në fakt, shumë  frikëra që na prekin na çojnë përsëri tek frika e vetme, më e madhe, tek vdekja. Mendimi i vdekjes mund të nxitet nga humbja e dikujt, të njohur ose jo, dhe pastaj të bëhet një obsesion që nuk mund të çlirohet. Përkufizimi i shqetësimit përfshin irracionalitetin e frikës, teprimin e tij në lidhje me rrezikun real. Edhe tek ata që janë në një gjendje të rrezikshme, siç është një sëmundje që rrezikon mbijetesën, frika nga vdekja, e cila konsiderohet e drejtë dhe normale në krahasim me situatën, mund të jetë në përpjesëtim me gravitetin objektiv, ose të jetë aq kufizues sa që kërkon trajtim specifik.

Psikologia Suela Kalaja: Frika e humbjes së jetës...mënyrat si ta kaloni këtë gjendje 1

Suela Kalaja- Psikologe Klinike

Faktorët e personalitetit, ngjarjet e jetës, traumat, konteksti socio-kulturor në të cilin jetojmë, faza e ciklit jetësor që po kalojmë mund të kontribuojnë në përcaktimin e intensitetit dhe natyrës së paaftë të kësaj frike.

Frika nga vdekja manifestohet me intensitet më të madh në periudhën e adoleshencës dhe në moshën e mesme dhe të vonë. Adoleshentët janë të frikësuar dhe në të njëjtën kohë tërhequr nga vdekja, ata i afrohen asaj dhe në të njëjtën kohë e ekzorcojnë atë përmes shijes për tmerrin, makabrin ose sjelljet e rrezikshme.

Frika nga vdekja mund të jetë një kambanë e dobishme alarmi që sinjalizon se nuk po jetojmë në mënyrë autentike. Personat që kanë më shumë frikë të vdesin janë ata që e jetojnë më pak plotësisht ekzistencën e tyre, shtypin dhe nuk shprehin një pjesë të mirë të vetes. Edhe nëse ideja për të pasur vdekjen na tmerron, kjo vetëdije mund të bëhet motori i një jete më kuptimplote dhe të plotë dhe shtytja për të zbatuar ndryshimet e dëshiruara që gjithmonë shtyhen…!
Gjithashtu, duke reflektuar atë që është pas vdekjes, duke eksploruar ato që kulturat e ndryshme, besimet e ndryshme fetare, doktrinat dhe shkencat filozofike kanë thënë për këtë temë, na ndihmon të kemi vizionin tonë që ndihmon për t’u marrë me vdekjen dhe ankthin e anulimit. Nëse frika është se nuk ka ngelur asgjë tjetër përveç nesh, të angazhohemi të kultivojmë marrëdhënie afektive, të kontribuojmë në një kauzë të përbashkët në mënyra të panumërta, nga vullnetarizimi deri tek mbjellja e një peme apo edhe një luleje në kushtet e shtëpisë,nga dashuria që shpesh harrojmë ta dhurojmë e deri tek zënkat e përditshme që gjithsesi na tregojnë qe jemi.

Kështu do kuptojmë që një pjesë e jona apo një gjurmë, do mbetet.

Është e rëndësishme që këtë frikë ta mposhtim, ta dominojmë, por mbi të gjitha sikundër e thashë edhe më sipër, sa më shumë e jetojmë jetën duke mos ndrydhur dëshirat dhe vullnetet tona, aq më të prirur jemi të mos kemi frikë nga humbja e jetës.

Këto ditë , kur e gjithë bota po kalon momente të vështira dhe populli shqiptar po ashtu; kam marr me qindra mesazhe nga pacientë apo ish-pacientë në lidhje me ankthin dhe frikën. Mesazhi im i vetëm është : Mos ta përjetojnë frikën ndaj izolimit apo sëmundjes si diçka jo normale. Të kesh frikë është normale, është njerëzore. Teknikat e ndihmës vetjake si frymëmarrja e thellë dhe meditimi i përditshëm prej 10 minutash gjithashtu mund të ndihmojnë që të mposhtni frikën tuaj.

Por mbi të gjitha flisni me miqtë dhe familjarët tuaja (edhe pse virtualisht për shkak të karantinimit). Të menduarit pozitivisht do t’ju japë forcë dhe motivim që të kaloni gjendjen tuaj.

Nëse keni një pyetje drejtuar psikologes , email : [email protected]

 

 

Lër një Koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *