DUKE U NGARKUAR

Shkruaj për të kërkuar

Lifestyle

Si të rrisim fëmijë të lumtur

Shpërndaje

Nga Suela Kalaja – Psikologe Klinike

Ne të gjithë dëshirojmë që fëmijët tanë të jenë gjithmonë të gëzuar, me një humor të mirë, jo kapriçioz dhe të bindur. Sidoqoftë, harrojmë që gjendja shpirtërore, me luhatjet e saj, prek jo vetëm njerëzit e pjekur, por edhe moshën më rinore. Dhe ne i nënvlerësojmë disa gjeste, madje edhe ato të thjeshtat, që mund të japin më shumë qetësi dhe gëzim për fëmijët tanë.

Mësoni lumturinë si rregull të jetës, të ndiheni mirë, të jeni në paqe me veten tuaj, pa zhgënjime apo pendime. Ne mendojmë se fëmijët janë të lumtur vetëm sepse janë fëmijë, por fëmijëria gjithashtu ka frikën e saj. Pra, të mos harxhojmë mundësinë për t’i bërë fëmijët tanë të lumtur. Duhet kohë, dhe jo pak, për të fituar sfidën e edukimit të fëmijëve. Koha nuk ka humbje nëse vihet ne arritjen e qëllimit për një fëmijë të lumtur. Nevojitet bashkëpunim dhe  vetëm bashkëpunim, midis të dy prindërve, pa i vënë në supet e nënave të gjitha pjesët më të lodhshme dhe të mangëta. Dhe duhet të keni nevojë për një dozë të mirë fati, dozë e cila në jetë nuk duhet të mungojë kurrë. Vendosni këto përbërës së bashku, shtoni të tjera të njohurive tuaja, dhe do e kuptoni se  aq sa e ndërlikuar, por në të njëjtën kohë interesante, do jetë kjo lojë me fëmijët tanë. Sepse çdo herë kur një fëmijë rritet, prindërit rriten dhe piqen me të.

Në fakt, në edukimin e fëmijëve tanë, duhet të marrim parasysh mundësinë e gabimit, dhe të konsiderojmë si prindër që është sa  interesante po aq është dhe e vështirë ta trajtojmë si çështje ‘’gabimin’’ në sytë e fëmijës. Por ne mund të përpiqemi të ndajmë disa përvoja dhe t’i bëjmë ato të bëhen këshilla të dobishme edhe për komunitetin.

Por le të kthehemi të flasim për metoda të mira për të edukuar fëmijë te lumtur, veçanërisht kur ata janë akoma të rinj. Ka shumë përpjekje që shpesh nuk marrin rezultatet e dëshiruara, përkundrazi, kthehen ne kampionë të vërtetë të vrazhdësisë.  Nuk është e këshillueshme qortimi i tyre sepse qortimi ka një efekt të dëmshëm në vetëvlerësimin e tyre  dhe madje as duhet t’a mbartim atë, sepse qortimi i shpeshtë ka një efekt shkatërrues në sistemin nervor . Le ta themi ashtu siç është, ka periudha të rritjes së fëmijëve tanë, në të cilat “mbijetesa” është qëllimi ynë kryesor.

Sa herë gjatë ditëve tuaja e shihni veten thjesht duke u përpjekur t’ia dilni një situate të vështirë me fëmijën tuaj? Mundohuni të mendoni për grindjet midis fëmijëve tuaj, betejat për të bërë detyrat e shtëpisë tuaj, për të zvogëluar kohën përpara TV, lojërave video, në celular,  mungesës së respektit ose ndonjë momenti tjetër kritik.

Ju dëshironi që fëmija juaj të jetë në gjendje të përdorë të gjitha potencialet dhe burimet e tij?! Do të dëshironit t’i jepni atij mundësinë për të pasur përvoja që e bëjnë atë një person më të mirë?! Një person që e di se çfarë do të thotë të dashurosh dhe të besosh, sillet me përgjegjësi dhe jeton një jetë kuptimplotë. Një person i cili nuk e lejon veten të shtypet nga vështirësitë e jetës falë zhvillimit të rezistencës, të ketë aftësinë për të përballuar momente krize,  fleksibiliteti dhe përgjegjësie, duke e bere veten  më të fortë. Për të shndërruar ‘’momentet e mbijetesës’’ në mundësi për rritje, gjëja e parë që duhet të bëni është të rikuperoni, së pari ju dhe më pas fëmija juaj, një ndjenjë të thellë qetësie . Gjendja e koherencës që ju mësoi të gjeni veten në këtë pikëpamje, është pikërisht gjendja nga e cila ne rimëkëmbim ekuilibrin e nevojshëm për të përballuar momente të vështira, çfarëdo që të ndodhë. Në këtë mënyrë nuk do të rrezikoni të tërhiqeni nga kaosi ose ngurtësia. Dy ekstremet që ndodhin shpesh janë:

-një mungesë totale kontrolli,

-një kontroll mbytës që nuk lë vend për fleksibilitet ose përshtatje

Si të rritësh një fëmijë të lumtur? 

Duhet të fillojmë nga dëshira për të jetuar dhe ekuilibri që zhvillohen që në foshnjëri, falë dashurisë dhe shembullit të nënës dhe babait. Nuk është e nevojshme ta mbuloni me dhurata dhe t’i jepni atij për çdo rast sepse është dashuria ajo që ka rëndësi, si dhe aftësia për ta ndihmuar atë të ketë vetëbesim, duke vlerësuar sukseset e tij të para dhe duke e mësuar atë të pranojë disa humbje të vogla. Sepse, në fund të fundit, ëndrra e secilit prind është pikërisht të shohë buzëqeshjen në fytyrën e fëmijës së tij  dhe ta shikojë atë të luajë me lumturi. Me pak fjalë, të kesh një fëmijë te lumtur nuk do të thotë t’i plotësosh çdo lloj teke, por përkundrazi ta mësosh atë të përballet me jetën në një mënyrë pozitive, të krijojë marrëdhënie të mira, të gëzohet në emocionet e tij dhe të përballet me vështirësitë e pashmangshme me ekuilibrin. Por, në cilat pika bazohet “ndërtimi” i një fëmijërie të lumtur?. Kur formohet personaliteti është përgjigja. Një personalitet i qetë lind në vitet e para të jetës, edhe nëse duket e çuditshme ta besosh.

Si të rrisim fëmijë të lumtur 1

Suela Kalaja – Psikologe Klinike

Dalloni lumturinë tuaj nga lumturia e tyre. Zakonisht prindërit e  lumtur kanë fëmijë të lumtur. Por nuk thuhet se gjërat që e bëjnë një fëmijë të lumtur janë të njëjta që kënaqin prindërit. Një person autonom që nga fëmijëria e hershme duhet të mësojë të njohë tek fëmija një individ të pavarur, i cili mund të zbulojë shijet, prirjet dhe dëshirat e ndryshme nga ato të prindërve. Është normale që prindërit të ëndërrojnë për një të ardhme të ndritshme për fëmijët e tyre, ose të ndjekin hapat e tyre në punë dhe sport, por pa detyruar. Mos e detyroni kurrë fëmijën. Është e padobishme të pretendoni të rritni një kampion noti nëse fëmija ka frikë nga uji që në moshë të re, duke e detyruar atë të shkojë në pishinë në këtë rast mund të krijoni pakënaqësi tek ai. Duke e bërë atë të ndjehet i papërshtatshëm, ai  hedh themelet plot komplekse dhe pasiguri, gjë të cilat janë të vështira për t’u kapërcyer më vonë. Inkurajoni prirjet qe ka. Ndonjëherë fëmijët nga fëmijëria e hershme zbulojnë një tërheqje të veçantë për vizatimin, muzikën ose vallet. Kur ka prirje, vlen gjithmonë t’i inkurajosh ato, edhe nëse p.sh,  ndërpret traditën e familjes dhe nuk bëhet avokat kur të rritet.

Nuk duhet te harrojmë se edhe fëmijët mund të jenë të trishtuar. Edhe fëmijët mund të vuajnë nga depresioni: është një sëmundje e rrallë, por ndodh që tek fëmijët 4-5 vjeç, që e shohin botën në të zezë dhe të bardhë, ata nuk duan të luajnë, ata janë gjithmonë të trishtuar dhe të mbyllur. Sigurisht, nuk përmendet gjendja shpirtërore që kalon, por një qëndrim i vazhdueshëm, i cili përsëritet ditë pas dite me javë të tëra. Çfarë të bëjmë? Këshillohet të kontaktoni psikologun, i cili do të këshillojë qëndrimin më të përshtatshëm për të ndihmuar fëmijën të kapërcejë momentin e vështirësisë.
Së fundmi, një fëmijë i lumtur nuk është ai që lihet i lirë të bëjë gjithçka: por është ai që ndihmohet të kuptojë se çfarë i është dhënë dhe çfarë është e ndaluar për të. Për këtë arsye, dy prindër të shëndetshëm janë ata që fokusohen tek mirëqenia e fëmijës. Mësojini fëmijës suaj se ndonjëherë të rrezohesh është katapulti për tu ngritur me lart .

 

Shënim: Ju mund të kontaktoni psikologen duke përdorur email-in : [email protected]

1 Koment

  1. Dritan 2 Maj, 2020

    Fjal me te mencura skisha lexuar ndonje her.inteligjenc shum profesjonale.bravo .shum koplimente.

    Përgjigjiuni

Lër një Koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *